Disclaimer

All personal images and contents on this page are copyrighted and the sole property of shustory.blogspot.com. No one is given permission to use any images from this blog without my written permission.

Monday, June 28, 2010

Juliet's Wedding Reception

Ini cerita Sabtu minggu lepas, attended for Juliet's wedding reception at Cyberview Lodge Resort & Spa, Cyberjaya. Ini kali kedua menghadirkan diri ke jemputan majlis perkahwinan orang cina. Kali pertama attended for Lynna's wedding pada tahun 2006 kalau tak silap. Majlis masyarakat cina dan melayu berbeza, kalau majlis orang cina, diaorang ada RSVP, jadi orang2 yang dijemput kene sahkan kehadiran mereka supaya penganjur majlis boleh reserve dan arrange tempat duduk untuk majlis tu nanti. Lain berbanding dengan masyarakat melayu, orang2 yang hadir di majlis tu adalah datang dan pergi. So kita boleh datang bila2 masa according to time range. Tapi masyarakat melayu pun dah banyak yang buat style macam ni. Then, amalan masyarakat orang cina, bila attend wedding, akan beri Ang Pow. Berdasarkan apa yang diberitahu oleh kawan2, kalau kat KL kadarnya bermula daripada RM80. Nilai ang pow juga mengambil kira lokasi majlis diadakan. Maknanya, kalau buat kat tempat mahal, jadi ang pow nya pun kene lebih dan begitulah sebaliknya. Ini bukan saya yang cakap ye, my chinese friends told me so. So kalau, kita datang berteman, kita gandakanlah kadar tu.

Bila teringat pengalaman pertama kali macam kelakar pun ada, ingat majlis kahwin orang cina ni, sama la macam orang melayu, datang bawa hadiah. Jadi, that day, carilah hadiah untuk kawan ni, takkan nak datang tangan kosong je kan. Malu ar. Dah lak tu, datang dengan kawan.

Sambung cerita wedding Juliet, kalau ikut atucara, majlis bermula 7 pm. Since sampai kul 7.30, cik shu rasa dah terlambat. Tapi hakikatnya, ramai yang belum sampai lagi dan dalam pukul 8 lebih baru majlis nak bermula. Kesian my hubby pandu kereta tergesa-gesa, nak sampai on time. Alhamdulillah tak ada apa2 yang diingini berlaku. Bila sampai, kene register dulu untuk sahkan kehadiran, then penyambut tetamu akan beritahu table number. Saya meja 14, semeja dengan budak2 office yang lain.

Suasana malam tu sangat tenang dan dihiburkan dengan lagu2 romantik. Sementara menunggu bride and groom, kitaorang bergambar dan berborak. Decoration simple nice and sweet.
Wedding table centerpiece


Lilin dengan wangian Lavender sebagai door gift untuk tetamu.



From Left:- Me, Su, Ian and Linda at Table 14

Juliet dan Louis berarak masuk ke Cindai Ballroom. She's very pretty on that night.

Dah lama tunggu, perut dah lapar tapi tak boleh makan lagi. Kene tunggu bride and groom masuk ballroom dulu. Bila bride and groom dah masuk dewan, then baru makanan akan dihidangkan.
Menu of the night

Precious 4 hot & Cold Appertizer

Braised Shark's Fin Soup with fresh crab meat

Crispy Barbeque "Pi Pa" Chicken

Steamed fresh red snapper with hong kong Style

Braised "Ling Zhi" mushroom and seasonal green

Steamed lotus Leaf Rice

Mini Bun

Most favorites
Left:- Deep Fried mini bun with lotus paste
Right: Steamed mini bun with Red bean paste

Double boiled Lotus seeds with snow fungus with red dates

Makanan akan dihidangkan satu persatu. Maksudnya, dimulakan dengan appertizer, makan sampai habis, another hidangan pulak sampai. Makanan kat meja kitaorang terlebih2 yer. Sepatutnya 1 meja ada 10 orang, tapi fini dan suami tak dapat datang. Tengah2 majllis, ada yang sudah pulang dulu, so bila datang hidangan seterusnya, semua dah tak larat nak makan.

Juliet cakap kek tu fake. cuma ada sepotong kek kecil untuk dipotong.

Sebelum balik amik gambar dengan bride and groom

Nak jugak amik gambar dengan teddy

Kami pulang sebelum majlis bersurai sebab selepas tu i kene balik port klang untuk sambung preparation majlis i pulak.

Tuesday, June 22, 2010

Walimatul Urus Antara Syariat dan Adat

Masa tengah melawat blog sabsabby (b2b), terjumpa artikel ini dan boleh ianya boleh dijadikan panduan untuk semua b2b. Renung2kan dan selamat beramal :)

Pendahuluan
Masyarakat Melayu sudah menganut agama Islam sejak 600 tahun dahulu. Menurut sejarah, Islam dianuti oleh sultan Melaka, dan menjadi ikutan kita. Oleh kerana Islam sudah lama bertapak di negara kita, adat-istiadat perkahwinan banyak mengikut syarak. Namun, wujud beberapa perkara yang menjadi tentangan golongan ulamak kerana dikatakan berasal dari India yang mempunyai hubungan yang agak intim dengan agama Hindu. Kertas kerja ini merungkai sedikit sebanyak adat perkahwinan yang menurut Islam dan yang dikatakan menurut agama lain. Semoga ALLAH memberikan hidayah kepada mereka yang ingin mendekatkan diri kepadanya.
Definisi Walimatul Urus dan Adat
Menurut perkataan walimatulurus berasal dari perkataan “Al-Walamu” yang memberi makna pertemuan. Dinamakan sedemikian kerana pihak lelaki dan perempuan bertemu sewaktu walimatulurus. Manakala, menurut istilah, walimatulurus adalah makanan/hidangan yang disediakan sewaktu majlis perkahwinan.Selain itu, walimatulurus juga didefinisikan sebagai kenduri bagi merayakan pengantin baru, dan walimah adalah suatu jamuan agama, bukanlah jamuan adat
Definisi adat adalah suatu kebiasaan dari suatu perbuatan yang diulang-ulang dan telah diterima oleh masyarakat sebagai suatu peraturan hidup yang mesti dipatuhi.
Hukum Mengadakan Walimatulurus
Hukum mengadakan walimatulurus (iaitu menjemput orang ramai ke majlis walimatulurus) adalah sunat muakkad. Malahan, Rasulullah saw sendiri mengadakan walimatulurus.
  • Dari Anas bin Malik ra bahawa Rasulullah SAW bersabda, “Lakukanlah walimah meskipun hanya dengan seekor kambing” (HR Muttafaqun alaih)
  • Dari Buraidah ra berkata bahwa ketika Ali bin Abi Thalib melamar Fatimah ra, Rasulullah SAW bersabda,”Setiap pernikahan itu harus ada walimahnya.” (HR. Ahmad)
Tujuan Mengadakan Walimatulurus
  • Mengikut Sunnah Rasulullah saw dan ajaran Islam.
  • Mengumumkan pernikahan pasangan yang baru berkahwin.
  • Menggembirakan pasangan yang baru berkahwin.
  • Sebagai tanda kegembiraan orang tua kerana mendapat menantu baru.
Hukum Menghadiri Walimatulurus
Hukumnya wajib untuk menghadiri walimatulurus melainkan ada keuzuran.
  • Dari Ibnu Umar ra. Ia berkata : Rasulullah SAW. bersabda : “Jika diundang seseorang diantara kamu untuk walimah, maka wajiblah ia mendatangi atau memenuhinya”.
  • Dari Abu Hurairah ra., ia berkata : Rasulullah SAW. telah bersabda : “Sejelek-jeleknya makanan ialah makanan walimah yang hanya mengundang orang-orang kaya saja untuk makan, sedangkan orang-orang miskin tidak diundang. Barangsiapa yang tidak menghadiri undangan walimah, maka ia durhaka kepada Allah dan Rasul-Nya”. HR Muslim & Baihaqi
  • Rasulullah bersabda, “Apabila seorang dari antara kamu diundang ke kenduri nikah, hendaklah ia datang. Maka, kalau ia berpuasa, hendaklah dia mendoakan, jika tidak, hendaklah ia makan”. HR. Abu Daud
Walaupun begitu, menurut ulama, hukum wajib untuk menghadiri walimatulurus adalah jika pihak yang mengundang membuat perkara berikut:
  • Menjemput pelbagai golongan dan tidak terhad kepada golongan yang kaya sahaja.
  • Tiada perkara yang mungkar dan maksiat seperti arak, judi, majlis tari menari dan nyanyian yang melalaikan.
  • Tiada percampuran bebas antara lelaki dan perempuan (ramai antara masyakarat kita yang mengajak rakan-rakan berbeza jantina dan berbual bersama mereka sewaktu walimah).
  • Tiada menggunakan peralatan makan dan minum yang diperbuat dari emas, perak atau sutera.
Perkara-perkara yang perlu dititikberatkan kepada mereka yang ingin mengadakan walimatulurus
Walimatulurus adalah sunnah Rasulullah, dan Rasulullah pernah mengadakan walimatulurus pada bulan syawal sewakut berkahwin dengan Aishah ra. Maka, dianjurkan untuk mengadakan perkahwinan dan walimatulurus pada bulan syawal kerana Aishah ra menyukainya…
  • Dari Aisyah ra, katanya, “Rasulullah saw menikahi aku pada bulan Syawal, dan menggauli aku pada bulan Syawal (pada tahun-tahun berikutnya). Tiada isteri-isteri Rasulullah yang lebih beruntung berbanding denganku”. (HR Muslim)
Orang-orang yang diundang hendaklah orang-orang yang bertakwa, janganlah dari orang yang fasiq.
  • Rasulullah Shallallaahu alaihi wa Salam bersabda, “Janganlah kamu bersahabat kecuali dengan seorang mukmin, dan jangan memakan makananmu kecuali orang yang bertaqwa”. (HR. Ahmad dan dinilai hasan oleh Al-Albani).
Dibolehkan menyediakan bunyi-bunyian untuk memeriahkan majlis.
  • Rasulullah saw bersabda “Umumkanlah perkahwinan dan selenggarakanlah di masjid dan pukullah gendang dan rebana di majlis perkahwinan itu.” (HR Ahmad dan At-Tirmizi)
  • Hiburan yang disediakan hendaklah sederhana dan sopan dan menggariskan hal seperti: 1)tiada pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan 2)nyanyian dan muzik yang tidak menimbulkan nafsu 3)tidak melalaikan ingatan dan kewajipan terhadap ALLAH 4) seni kata nyanyian tiada perkataan cabul ataupun lucah
Janganlah menjemput golongan kaya sahaja.
  • “Dari Abu Hurairah ra., ia berkata : Rasulullah SAW. telah bersabda : “Sejelek-jeleknya makanan ialah makanan walimah yang hanya mengundang orang-orang kaya saja untuk makan, sedangkan orang-orang miskin tidak diundang. Barangsiapa yang tidak menghadiri undangan walimah, maka ia durhaka kepada Allah dan Rasul-Nya”. [HR Muslim & Baihaqi]
Jangan lupa menjemput kaum kerabat dan sahabat-sahabat untuk mengelakkan mereka berkecil hati.
Berniat untuk mengikut sunnah dan memberi kesenangan kepada rakan-rakan yang hadir. Walimatulurus bukanlah untuk menunjuk-nunjuk dan berfoya-foya.
Jangan mengangkat makanan sebelum tetamu habis makan.
Disunatkan menghantar tetamu ke muka pintu. Bermanis muka adalah tanda sifat terpuji.
Ada ulamak menyatakan walimatulurus diadakan selepas malam pertama, kerana Nabi saw tidak pernah mengadakan walimah sebelum malam pertama.
Walimatulurus juga jika boleh, diadakan di masjid.
Perkara yang dititikberatkan bagi tetamu
Memenuhi undangan dan janganlah terlambat.
Jika menerima undangan lebih dari satu, jika mempunyai kelapangan masa, bolehlah pergi ke semua tempat. Namun, jika tidak berkesempatan, boleh pergi ke tempat yang paling awal dan paling dekat antara semua jemputan tersebut.
  • Sabda Rasulullah saw, “Apabila bersamaan dua undangan, maka tunaikanlah undangan terdekat dan jika salah satu daripadanya ada yang lebih awal, maka pergilah ke tempat yang lebih awal itu”.
Hendaklah mendoakan pihak yang mengundang.
Tetamu hendaklah memaafkan segala kesalahan dan kesilapan yang dilakukan oleh pihak pengantin. Semoga kemaafan ini memberi berkat kepada perkahwinan mereka.
Perkara Bertentangan dalam Islam yang selalu dilakukan oleh orang Islam berbangsa Melayu
Menabur beras kunyit. Ini dikatakan bertujuan menguatkan semangat pasangan pengantin dan menghalau roh jahat.
Membaca jampi mentera dan menyediakan pulut kuning dan telur kepada semangat jahat dan diperasap. Ini bertujuan untuk memelihara majlis perkahwinan dari semangat jahat yang mungkin mengganggu majlis.
Persandingan. Persandingan dilarang kerana mempunyai unsur tabarruj iaitu diperhias untuk dipamerkan. Budaya tabarruj ini dilarang oleh Rasulullah. Walaupun begitu, jika pengantin perempuan begitu menginginkan majlis persandingan, dibolehkan dengan pihak yang menonton adalah ahli keluarga dan kaum hawa sahaja.
Perbelanjaan walimatulurus yang besar. Rasulullah hanya mengadakan walimatulurus dengan buah tamar dan keju. Ini kerana walimatulurus bertujuan menghebahkan tentang pengantin baru, bukannya untuk berhibur.
Kesimpulan
Mengadakan walimatulurus bukanlah suatu adat Melayu, tetapi suatu sunnah yang dituntut oleh Islam, yang sudah menjadi perkara biasa bagi perkahwinan orang Melayu. Maka, orang Islam yang berkahwin mestilah teruja untuk mengadakan walimatulurus kerana padanya ada pahala. Namun, pihak pengantin perlulah betul-betul memahami perkara yang dibolehkan dan perkara yang tidak dibolehkan, supaya perkara yang haram dapat dielakkan. Justeru itu, perkahwinan yang baru dilangsungkan akan diberkati Allah swt.


Monday, June 21, 2010

Pek gula2 untuk tetamu

Kepada b2b yang tinggal di area Klang dan berniat untuk beli gula-gula atau makanan ringan untuk cenderahati tetamu, cik shu cadangkan beli lah di kedai Pemborong Barangan Runcit & Makanan Ringan Phong May (M) Sdn Bhd. Beli barangan secara borong adalah sangat menjimatkan dan gunakan lah kelebihan ini sebab kita beli dengan kuantiti yang banyak. Bila masuk dalam kedai tu memang rambang mata. Rasa macam2 nak beli, tapi selalu stick to budget yang dah diperuntukkan. Ingatan kepada b2b, jangan lupa bawa kalkulator, senang nak kira, worth it atau tidak sesuatu yang kita beli.

Perancangan asal nak beri bahulu bunga kemboja kepada tetamu. nak order untuk 1000 unit. Tapi my SIL bagi idea, bagi la bahulu sebiji2, bungkus 3 biji dalam satu pek. Bahulu seketul seketul tu lagi murah. Berperisa lagi tu you, lain daripada biasa, suka! suka!. Memandangkan budget yang diperuntukkan untuk souvenir ada lagi , datang idea nak tambah gula2 dalam goodie bag. Jadi aktiviti last weekend adalah bershopping. Ini jelah weekend untuk bershopping, tinggal 2 minggu weekend je lagi nak hari besar.

ini kedai borong makanan ringan

Bila dah beli gula2 mestila nak pek kan. Rancangan asal nak letak gula2 tu dalam uncang organza. Tapi survey2 agak mahal gak uncang organza. Price around RM 20 per 100 pcs. Jadi tukar plan lagi, letak gula2 dalam kotak telur. Beli kat Plaza GM, Klang, price cuma RM 5 per 50 pcs. Tapi sebab beli banyak2, dapat discount 30%, jadi la RM3.50. I loike!!!

Sampai je rumah, aku dengan SIL tak sabar2 nak pek, walaupun kami penat bershopping seharian. Paling2 aku berterima kasihla sangat2 kat anak2 buah aku kat rumah tu yang volunteer menolong tanpa disuruh.

Tasha dan Akmal yang bersungguh2 membantu

Cantiknyer Jihah susun

Ada yang tak di suruh pun nak buat juga. Kalau tak bising dia. Jadi bagila si Jihah ni susun kotak.

Monday, June 14, 2010

Bunga Manggar

Bunga manggar adalah satu kemestian untuk mengiringi pengantin berarak. Rasa macam tak sah bila tak ada. Memandangkan masa yang sangat suntuk dan kekurangan tenaga kerja, cik shu beli yang dah siap je. Memang tak sempat la nak layan benda remeh temeh ni, banyak lagi benda2 yang penting nak dibuat. Remeh temeh pun dah habis 20 hengget untuk 80 cucuk. Bodek punya bodek, beli 4 (10 per pek), mintak percuma 1. jadi ada 2 extra. Suka! suka!. Tak rugi ringan mulut menawar, kalau untung, dapat murah dan paling penting value added untuk setiap sen yang dikeluarkan. SIL la tok guru tawar menawar nih.
bunga manggar ready made.

Nanti kene cari nanas muda plak untuk pacak2 bunga manggar tu. Tapi.... yang dibeli tu pun cukup2 untuk dipacak2 bagi mengiringi perarakan. Lagi banyak, lagi rimbun, lagi cantik. Tapi tak cukup untuk letak kat papan tanda. pk punya pk.... datang plak idea, sekarang ni musim kahwin, kat area rumah, ada 2 -3 buah rumah buat kenduri kahwin. Daripada bunga manggar yang diaorang pacak kat papan tanda arah bersepah2 dikemudian hari, lebih baik amik untuk keperluan orang lain. Kita tak curik, kita ambil... untuk kebaikan.. kan! kan! kan!. Ambil pun selepas majlis selesai, orang pun dah tak heran pun. Sekurang2nya bersih sikit tiang2 lampu tuh.

ni lah hasil. Reward to Akmal yang menolong maksu nya ni!

Rezeki lagi... on the way nak ke rumah sewa, cik shu ternampak serimbun bunga manggar terpacak kat divider jalan nak masuk ke dewan komuniti. Kat situ memang tiap2 minggu ada kenduri kahwin. Apa lagi, cik shu berhenti, dan amik la, daripada DBKL sapu, baik cik shu yang sapu dan recycle. Sayangi alam sekitar dan cik shu pun dapat untungnya, tak yah nak beli2 lagi.

Lebih dari cukup la nih untuk papan tanda.

Sunday, June 13, 2010

Kad Jemputan

Cerita tentang kad jemputan, Cik Shu tempah kat Epsilon Cards, Wisma Khoo Boon Kim, Jalan Pos Baru, Klang. The thing yang buat Cik Shu pilih kedai ni sebab diaorang boleh siapkan kad dalam tempoh dua minggu. Seminggu untuk check artwork dan kad boleh diambil lepas seminggu confirm artwork. Kebanyakan kedai yang cik shu survey, bagi tempoh 3 minggu untuk siap.

Masa nak tempah kad kahwin ni, ayat pertama yang cik shu tanya ialah, "Bila boleh siap?". Bila diaorang cakap je 2 minggu, terus cik shu deal dengan diaorang tanpa pikir untuk survey kedai lain.

Soalan kedua pulak, "Tunjukkan saya sample kad 50 sen kebawah, saya nak tempah 500 keping". Perghhhh... bajet giler. Yer, memang cik shu cut cost untuk kad. Buat apa nak mahal2, tak pernah pun cik shu tengok orang frame kad jemputan kahwin yang orang lain bagi. Kad2 kahwin daripada kawan2 cik shu memang la ada cik shu ada simpan sekarang, sebab cik shu akan balas balik kad2 yang diaorang bagi tu. Cik Shu akan pastikan, sape2 yang bagi kad jemputan perkahwinan diaorang kat cik shu, diaorang juga akan dapat kad jemputan dari Cik Shu. Lepas tu, tak simpan dah la. Apa2 pun terpulang pada individu dan kemampuan. Kalau memang kamu idamkan custom design atau hard cover card, go ahead as it is your wish.

Dari segi design, memang dah ada idea dalam kepala otak ni. Cik Shu nak yang simple dan compact. So, i choose the single card instead of folded card. Ade je kad bawah 50 sen yang berlipat, tapi kan nak yang simple. Single card, harga sekeping cuma 40 sen.

Then another issue plak, nak pilih warna. Warna yang ada sangat limited, dan cik shu pun masih belum tetapkan warna tema. Tengok punya tengok berkenan plak dengan warna Gold, lagi pulak kadnya tebal skit daripada yang lain, tapi harganya 45 sen. Masa tu memang dah jatuh chenta la dengan kad warna gold tu. Cik shu tunjukkan muka penuh minat dan muka kesian. Maka, the designer kurangkan harga kepada 40 sen sama seperti yang lain2. Yuhuuuuu.... sukenye discount..discount ni, terus pilih, terus bayar deposit.

Kat bawah ni ada kos keseluruhan untuk kad jemputan ni sebagai panduan utk b2b yang stay kat area klang. No hidden charge ok.

Kos untuk Kad
Kad (RM 0.40 sekeping x 500) = RM 200
Sampul kad bercetak = RM 30
----------------------------------------------------
Total = RM 230
=============================
Kos Sekeping --> 0.46 sen sahaja

Kad jemputan versi bahasa melayu dah siap. Sangat puas hati, the output as expected. Yang tak expect tu, kad tu bau wangi..... suka! suka!.
Pandangan muka depan dan sampul kad bercetak

Map di belakang kad

The next day lepas nikah pi amik kad jemputan. Then another next day dah mula menjemput orang2 kampung di Sabak Bernam. Jemput orang jauh dulu. Untuk kawan2 pun ada yang dah pos. Sebelum kad siap, cik shu awal2 dah announce kat FB dan sms kawan2 mintak alamat. Bila kad dah siap, alamat dah ready dan boleh terus prepare untuk pos. Jadi sepanjang minggu lepas dan minggu ini sibuk mengedarkan kad jemputan.
Kad-kad untuk di kirim

Kad jemputan versi bahasa inggeris pun dah siap. Tempah kat tempat yang sama gak buat kad versi bahasa Melayu. Dapat discount RM10 daripada harga asal, sebab metarial yang dipilih dah habis, jadi digantikan dengan metarial yang lebih murah. Ape2 je la, tak leh demand sangat sebab semua last minute. Tapi alhamdulillah, we manage to arrange it. Kenapa ada 2 versi? versi bahasa inggeris tu untuk jemputan kawan2 Mr. Hubby, dia yang request nak bahasa inggeris sebab kebanyakan kawan2 dia juga bukan warganegara, tak faham bahasa melayu. Kawan2 dia akan dijemput hadir ke majlis yang akan diadakan di rumah cik shu sebab kami hanya adakan satu majlis sahaja.
Kad lipat 3 untuk versi bahasa inggeris

Untuk versi bahasa inggeris, cuma design yang macam ni je yang ada. Yang lain2 semua dah preprinted dengan malay wording. Cik Shu nak fully english, so terima je la.

Wednesday, June 9, 2010

♥ Hari Pernikahan ♥

Bagi memenuhi permintaan rakan2, saya upload gambar2 masa hari pernikahan minggu lepas. Kualiti gambar tidak berapa baik kerana menggunakan compact digi cam dan kalau you all perasan kebanyakan mata didalam gambar yang diambil tidak melihat ke arah kamera kerana mata2 itu sedang memandang ke arah kamera kak Yatt ( jurufoto rasmi). Harap maklum.

bersedia untuk bergerak ke pejabat agama

di sinilah majlis berlangsung

bergambar sebelum bernikah


Semasa upacara pembatalan air sembahyang








Rakan-rakan yang menjadi wakil pihak lelaki

Majlis pernikahan ini dibuat secara tertutup dan hanya disertai oleh kaum keluarga dan kenalan rapat. Hari ini adalah hari yang sangat penting dan aku mahu setiap hari keluarga aku menjadi saksi pada hari yang penuh bersejarah ini. Cuma Angah tak dapat hadir kerana memandangkan hari pernikahan ini adalah hari bekerja. Aku faham, anak2 dia ramai yang masih bersekolah.

Terima kasih buat keluarga yang banyak berkorban dan memberi kasih sayang yang tak berbelah bahagi buatku. Lebih2 lagi buat emak, walaupun anakmak sudah bersuami, insyaallah anakmak akan pastikan menjalankan tanggungjawab anakmak sama seperti sebelum ini.

Sunday, June 6, 2010

Cerita lepas Nikah

Alhamdulillah, sudah sah bergelar isteri. Rasa lapang dada ni. Satu agenda sudah selesai, lagi satu agenda yang masih belum terlaksana. Kesibukan akan berterusan sehingga la ke hari Majlis walimatul urus. Awal2 lagi cik shu dah bagitau Mr. Hubby, dalam tempoh sebulan sehingga kenduri, cik shu tak boleh nak beri tumpuan pada dia sangat sebab nak uruskan majlis. Mintak izin dulu ye, dah jadi isteri orang ni, dan dia OK. In fact, kitaorang masih belum tinggal sebumbung sebab masih mencari rumah untuk diduduki lepas ni.

Lepas Majlis akad nikah, ada buat Doa Selamat dan jamuan makan untuk para tetamu. Makanan order dari kantin, nasib baik adik SIL keje kat pejabat JAIS Klang, dia yang tolong orderkan. Nikah dan jamuan buat di tempat yang sama. Mudah dan ringkas, tak banyak keje yang family cik shu kene buat.

Hari yang sama lepas lunch, sambung buat photoshoot, indoor dan outdoor. Indoor buat kat rumah, Kak Yatt @ photographer set up semua kat rumah. Ohhh... lagi la memudahkan, tak payah nak pergi studio. Untuk indoor, ada 2 persalinan iaitu persalinan Songket Melayu Tradisional dan Persalinan Pengantin Pakistan. Baju2 semua dari butik kecuali Lengha warna Gold, sendiri punya. Mr. Hubby beli sebelum dia datang ke Malaysia, seminggu sebelum nikah, hantar kat kawan dia untuk jahit. For me got another extra drees, pun persalinan pakistan tapi design lain warna merah.

Outdoor pulak, actually nak buat kat taman Botanic Klang, tapi bila sampai sana macam tak de mood pulak bergambar kat situ. Then tukar lokasi outdoor photoshoot kat taman dekat roundabout simpang lima menuju ke Istana Klang. Untuk outdoor pakai persalinan Gaun putih. Saya memang tidak kekok depan kamera. Dulu lagi, dah warning kat Mr. Hubby supaya berlatih senyum, sebab dia suka buat muka ketat. Surprisingly, Mr. Hubby sangat sporting that day. Siap bagi idea untuk pose lagi tuh. I was so so happy. Abang Mail dengan isterinya Kak Yatt pun sangat best. Suka bekerjasama dengan diaorang. Abang mail buat kerja dengan cepat dan idea untuk pose sudah set dalam kepala dia.
Sape kate jadi pengantin tak penat? Amik gambar satu hari suntuk penat tau. Tapi enjoyed.

Majlis pernikahan sudah selesai. Penat babe, walaupun majlis kecik. Salute la b2b yang uruskan majlis nikah, majlis berinai dan majlis bersanding dalam masa yang sama. Kalau macam tu memang super penat. Tapi tak boleh mengeluh sebab itu yang diinginkan sejak termetrainya ikatan pertunangan dan berusaha melalui pelbagai suka duka. It's amazed and I enjoyed it.

Setiap b2b sure ada keinginan u all sendiri untuk perkara2 tertentu. Untuk benda yang kita inginkan sangat, sure kita akan berbelanja lebih, even orang bagi nasihat pun tak nak dengar. Biasanya untuk benda yang kita inginkan untuk majlis kita ni, kita dah allocate budget utk itu kan.

Thursday, June 3, 2010

Doakan kami


“Ya Allah Ya Tuhan kami,
Kami memohon restuMu,
Limpahkan barakah serta rahmat ke atas pasangan suami dan isteri ini,
Hamid Mehmood dan Noor Shuhada,
Jadikanlah rumahtangga mereka aman, bahagia dan sejahtera
dalam ketaatan dan ketaqwaan kepada Mu,
Satukanlah hati mempelai ini.

Jadikanlah rumahtangga pasangan ini,
Seindah rumah tangga Adam dan Hawa,
setabah Ibrahim dan Hajar,
Sebahagia Yusuf dan Zulaika,
Sesetia Sulaiman dan Balqis serta
Sesuci Muhammad s.a.w dan Khadijah.

Diatas kecintaan mereka kepadaMu,
Jadikanlah pasangan ini saling mencintai di kala dekat,
Saling menjaga kehormatan dikala jauh,
Saling menghibur dikala duka,
Saling mengingai dikala bahagia,
Saling menyempurnakan ibadat kepada Mu.

Kurniakanlah kepada mereka zuriat yang soleh dan solehah
serta berikanlah kejayaan kepada mereka di dunia dan akhirat.
Sempurnakanlah kebahagiaan pasangan ini dengan
menjadikan pernikahan ini sebagai ibadah kepadaMu.
Dan bukti pengikatan cinta mereka kepada sunnah keluarga RasulMu.

Murahkanlah rezeki mereka, panjangkanlah umur mereka,
Dekatkan mereka kepada kebaikan, jauhkan mereka daripada keburukan
dan kurniakanlah mereka kesenangan dunia dan akhirat.

Sesungguhnya Kaulah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Amin Ya Rabbal Alamin.”

Luahan rasa seorang bakal Isteri

Insyaallah, dalam beberapa jam lagi aku akan bergelar seorang isteri. Satu gelaran yang aku dambakan selama ini dan aku yakin keinginan bagi setiap perempuan. Untuk merasai diri kasihi dan dilindungi, disitulah tempatnya yang bernama Suami.

Ianya bukanlah satu perjalanan yang pendek untuk sampai ke peringkat ini. Pelbagai dugaan dan liku-liku yang harus kami lalui sepanjang 2 tahun tempoh pertunangan. Lebih-lebih lagi dia adalah warganegara asing. Bermula detik sebelum pertunangan, aku berusaha untuk mendapatkan restu keluarga akan pilihan aku. Dalam pada itu aku dihentam sehabis2nya oleh keluargaku, tapi aku yakinkan diri, Dia adalah pilihanku. Dan hingga detik ini, walaupun kami masih belum disatukan, ada antara mereka yang bersedia menepuk tangan menunggu berita perpisahan kami. Sedihnya, bukannya orang luar, tapi ahli keluarga sendiri.

Hati aku juga pernah diduga, tatkala aku mahu diperkenalkan kepada seseorang yang mana dalam fikiran ku, orang itu adalah orang yang baik2, tinggi ilmu agamnya serta mempunyai pekerjaan yang baik. Seorang yag aku fikir mampu membimbing dan membawa aku syurga yang aku dambakan. Dalam masa itu, hati aku berbelah bahagi. Hanya kepada tuhan aku mohon petunjuk dan kemudian aku yakin akan perjuanganku dalam sebuah perhubungan yang sedang dibina ini. Maka, tawaran itu ditolak.

Penundaan perkahwinan telah memberi tekanan kepada aku. Apabila rancangan disusun rapi tetapi segalanya terpaksa ditunda kerana masalah dokumen bagi pihaknya. Percubaan demi percubaan dilakukannya tetapi hasilnya gagal dan dalam masa yang sama banyak wang yang telah dikeluarkan untuk mendapatkannya. Orang keliling pula asyik bertanya bilakah majlis akan dilangsungkan. Lebih menambahkan tekanan. Sehingga aku ada terfikir untuk tidak mahu mengikut prosedur perkahwinan yang ditetapkan dinegara ini. Tidak mahu peduli dengan prosedur asalkan kami dapat dinikahkan. Islam menetapkan perkahwinan dengan cara yang paling mudah tetapi undang2 yang diciptakan manusia menyukarkan kami. Tegamakkah aku melukakan hati keluarga ku yang mengasihi dan menyayangi diri ini jika aku berbuat demikian. Tidak sama sekali, maka ditelan sahaja dan kami sedaya upaya untuk berkahwin mengikut cara yang sepatutnya.

Ada juga masalah itu datang daripada sikap aku sendiri yang terlalu berprasangka buruk terhadap dirinya, tidak mempercayai dirinya. Mendorong aku untuk bersikap dan bertindak tidak mengikut akal, terlalu menyibuk akan hal dia. Telinga ini selalu ditusukkan dengan nasihat orang-orang melayu, "Jangan percayakan lelaki (pasangan) 100%". Kerana kata2 ini, hidup aku jadi tidak tenteram kerana aku mencurigainya. Perasaan ini hampir2 membunuh perhubungan ini. Setelah pengalaman yang dilalui, perasaan curiga dan syak wasangka terhadap pasangan tidak boleh ada dalam diri jika mahukan keharmonian sesebuah perhubungan.

Sekali lagi kami diuji, apabila semua tersedia, masalah kewangan menghimpit kami. Bagaimana mahu meneruskan misi perkahwinan jika tiada duit. Desakan demi desakan daripada keluargaku tentang duit hantaran menyesakkan aku. Dia benar-benar menghadapi masalah kewangan, masakan dia mampu untuk membayar wang hantaran yang diminta. Untuk berterus terang tidak sama sekali. Aku tidak mahu bakal suamiku diperlekehkan. Apabila toleransi antara satu sama lain berperanan dengan baik, pasti jalan penyelesaian akan ditemukan.

Benarlah, kata-kata orang tua, "Jangan bertunang lama-lama, banyak dugaannya". Aku redha dengan dugaan yang diberikannya kerana dugaan itu benar-benar mematangkan aku, dan paling ketara ia benar-benar mendekatkan diri aku pada yang Maha Agung. Dalam setiap dugaan yang aku terima, aku selalu tekadkan dalam hati yang aku tidak mahu kalah dengan dugaan yang diberikan. Setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya. Jangan salah "Tiada Jodoh" dalam sesebuah perhubungan sebelum kita benar2 berusaha menyelesaikannya.

Bakal suami ku bukan orang yang sempurna, tidak berharta dan juga berpangkat. Dia hanya insan biasa yang punyai kekurangan dan kelebihannya sendiri. Dan itu yang aku lihat pada dirinya yang mana aku perlukan dia untuk melengkapkan kekurangan diri ini. Dia punyai karisma yang boleh menundukkan aku, bukan kerana aku takut padanya tetapi dia boleh membuat aku menghormati dirinya yang bakal menjadi ketua keluargaku. Dan dia perlukan aku untuk memberi kekuatan dan dorongan dalam meneruskan sebuah kehidupan diperantauan. Kami saling memerlukan. Aku memohon agar Dia adalah lelaki yang akan membawa aku ke Syurga Allah.

Alhamdulillah, berkat kesabaran dan ketabahan yang dikurniakan oleh Nya serta doa yang dipohon padaNya tanpa henti-henti, Insyaallah, kami hampir ke situ. Selepas ini, bermulalah sebuah kehidupan dan aku tidak boleh toleh kebelakang lagi. Ya Allah, kuatkanlah hati hambamu ini dalam meneruskan kehidupan mendatang dan membina sebuah generasi berlandaskan suruhan-Mu.

Wednesday, June 2, 2010

Cheese Tart untuk nikah Door Gift


Untuk Nikah Door gift, cik shu bagi cheese tart, order dari Kak Izah. kenapa ek? sebab cik shu suka sangat dengan cheese, jadi sempena hari istimewa, cik shu nak berkongsi kegemaran cik shu dengan semua tetamu yang hadir. Untuk door gift, tart yang macam kat atas tu di bungkus 2 dalam setiap pek (1 white cheese tart, 1 coklat cheese tart). Lupa plak nak snap gambar selepas di packtTapi boleh refer kat blog cheesepassionate.

Feedback daripada family dan tetamu, mereka sangat suka dengan cheese tart ni especially white cheese tart. ada siap mintak tempahkan untuk diaorang lagi tuh. Sebab suka sangat, jurunikah yang menikahkan kitaorang pun siap mintak lagi satu. Bagi Cik Shu, harganya amatlah berpatutan, untuk tart yang sudah siap di pek, hanya RM 1.50 (2 pcs). Banyak lagi produk2 berasaskan cheese yang dibuat oleh kak izah. Kalau nak buat hantaran pun boleh. Cheese tart kak Izah sangat2 lah direkomenkan oleh saya untuk korang.

Hantaran Kahwin

Memandangkan hantaran semua dah naik masa pertunangan dulu. Jadi untuk nikah ni hanya mas kahwin dan barang pembatalan air sembahyang sahaja yang menyusul. Seperti gubahan hantaran masa tunang dulu, untuk kali ini aku dan SIL yang menggubah bersama2. Kitaorang ni tak la pandai nak mengubah, tapi kalau ada contoh, cari je la barang then ikut la macam gubahan contoh.

Sekarang ni, kalau nak upah orang gubahje sedulang dah 70 lebih. Kalau buat sendiri tu, boleh la jimat sikit. Walaupun ambil banyak masa, sebab nak cari barang dan mengubanya sendiri, tapi puas hati tengok hasil air tangan sendiri walaupun tak lawa mana.

Dari pihak aku, hanya 1 dulang sahaja iaitu Cincin Silver berbatu Ruby. Dan berbesar hati untuk suami tercinta, telah Cik Su gubah dulang itu dengan penuh kasih sayang. Untuk dia, Cik Shu guna gabungan warna Ungu dan Kuning. Why? sebabnya, ungu adalah antara warna kegemaran Cik Shu.



Untuk hantaran daripada pihak Mr. Fiance, SIL yang tolong gubahkan. Since, dia tak de family kat sini, jadiaku la yang tolong arrange kan. Dah nak jadi suami, takkan nak berkira kot. Gabungan warna Biru dan Merah Jambu telah digunakan.


Untuk kedua2 gubahan ini, konsep "Bunga2 dalam Taman" telah digunakan. Nampak tak dulang2 tu dipenuhi bunga2an? Hnatam je la labu. Asalkan ada rupa hantaran, kira orait la tuh. Seronok buat kerja2 macam tu, sampai aku dengan SIL berkira2 untuk join bengkel gubahan untuk asah bakat terpendam ni. Boleh ke?

Tuesday, June 1, 2010

The art of Henna

Macam pengantin2 yang lain, Cik Shu pun tak ketinggalan dengan henna. Bagi masyarakat Pakistan, Henna memang adalah satu kemestian bagi pengantin perempuan. Dan memandangkan perkahwinan Cik Shu adalah gabungan 2 bangsa iaitu Melayu dan pakistani, maka haruslah cik shu lukis henna di tangan ye.

Rancangan asal, henna ni sepatutnya akan dilukis oleh isteri kawan My Fiance dari Pakistan, tapi disebabkan ada hal emergency, mereka terpaksa balik ke Pakistan. Jadi Cik Shu tak banyak pilihan dan masa yang banyak lagi. Nasib baik la Mr Fiance sudi mencarikan pelukis henna untuk Cik Shu.

Akhirnya, Cik Shu ke V.Sachin Beauty Salon yang terletak di Plaza City One. Pemilik salon ini adalah berbangsa india. Setiap design ada harga2 tertentu, lagi complicated design tu, lagi tinggi la harganya. Untuk design yang cik Shu pilih, keseluruhannya adalah RM 130. Untuk selebelah telapak tangan, RM25. Sebelah tangan hadapan, RM 25. Sebelah kaki, RM 15. Maka, totalnya kali 2 la ek, takkan nak lukis sebelah je yer tak. Setakat yang cik shu survey, harga yang dikenakan tu adalah harga standard bagi pelukis2 henna. Cik shu ada jugak tanya charge diaorang kalau datang kerumah. Untuk ke sentul diaorang charge RM 80 untuk pengangkutan. Mak oi... mahal nye. padahal kalau naik lrt dari masjid jamek ke bandar baru sentul baru RM 2.80 ulang alik. Lupakan lah.



Komen cik shu, The good thing is that, selepas henna itu kering, warnanya sangat cantik dan henna itu berbau wangi. Tapi, cik shu tak berapa puas hati dengan hasil lukisannya. Tak seragam, sebelah kiri cantik, sebelah lagi tak cantik. Lagi pulak, lukisannya terlalu tebal, makanya corak yang cantik jadi tak cantik sebab terlalu padat dan tak nampak kerawang2 yang sepatutnya ada. Warnanya tak tahan lama, tak sampai seminggu cik Shu pakai, dah hilang. Dulu cik shu pakai henna dari Pakistan, 3 minggu boleh tahan.