Lama dah fenomena pemanggang ajaib ni. Shu baru nak citer.... sebabnye baru nak ada. Dah sebelum ni ramai blogger up citer pasal pemanggang ajaib ni... macam banyak je manfaatnye. Maka shu terjebak sudah.
Straight to the point, Shu suka sangat menggunakan pemanggang ajaib ni.
Kalau memanggang tak amik masa lama, compare to memanggang atas pan biasa agak lama gak nak siap masak. Bila panggang lama2 atas pan, burn plak ayam tu.
Goreng ikan tak melekat.
Rebus daging elok je lembutnya. Sebelum ada pemanggang ajaib ni, tak pernah lembutnya masak daging. Tu yang jadi malas nak jadikan dagung as regular stock kat dalam fridge. Walaupun shu ni penggemar daging. Sebabnye ni la. Tapi sekarang tidak lagi dengan adanya pemanggang ajaib.
Since dah ada pemanggang ajaib ni, hujung2 minggu biasanya shu marinate ayam siap2 then simpan dalam freezer. Weekday, kalau terasa nak makan, benda dah ada tinggal nak panggang je. Kan mudah gitu.
Shu punya pemanggang ajaib generasi kedua. Pan nye lebih dalam, oleh sebab tu dinamakan periuk ajaib. Tapi boleh je nak memanggang, masak lauk berkuah pun bole.
Antara hidangan yang shu pernah masak menggunakan pemanggang ajaib ni.... ayam panggang macam2 jenis marinate, ayam percik, ikan siakap pelbagai jenis masakan, daging masak merah & pizza.
Nak tau resipi apa yg sesuai untuk dimasak menggunakan pemanggang ajaib ni, Google aje, ramai blogger yg share resipi.
Straight to the point, Shu suka sangat menggunakan pemanggang ajaib ni.
Kalau memanggang tak amik masa lama, compare to memanggang atas pan biasa agak lama gak nak siap masak. Bila panggang lama2 atas pan, burn plak ayam tu.
Goreng ikan tak melekat.
Rebus daging elok je lembutnya. Sebelum ada pemanggang ajaib ni, tak pernah lembutnya masak daging. Tu yang jadi malas nak jadikan dagung as regular stock kat dalam fridge. Walaupun shu ni penggemar daging. Sebabnye ni la. Tapi sekarang tidak lagi dengan adanya pemanggang ajaib.
Since dah ada pemanggang ajaib ni, hujung2 minggu biasanya shu marinate ayam siap2 then simpan dalam freezer. Weekday, kalau terasa nak makan, benda dah ada tinggal nak panggang je. Kan mudah gitu.
Shu punya pemanggang ajaib generasi kedua. Pan nye lebih dalam, oleh sebab tu dinamakan periuk ajaib. Tapi boleh je nak memanggang, masak lauk berkuah pun bole.
Antara hidangan yang shu pernah masak menggunakan pemanggang ajaib ni.... ayam panggang macam2 jenis marinate, ayam percik, ikan siakap pelbagai jenis masakan, daging masak merah & pizza.
Nak tau resipi apa yg sesuai untuk dimasak menggunakan pemanggang ajaib ni, Google aje, ramai blogger yg share resipi.
posted from Bloggeroid
pergi langkawi baru ni, usha gak la bende ni..tp sbb pergi on work basis & balik hari, dgn handbag, beg pam dan borong coklat seplastik, tak jadi nk beli pemanggang ajaib ni...nk masuk dlm wishlist la...hadiah anniversary..hahaha..
ReplyDelete