Wednesday, May 19, 2010

Warna tema majlis perkahwinan

Cik Shu diberi masa sehingga hujung minggu ni je untuk finalize warna tema kahwin. Keluarga cik shu cadang nak buat baju sedondon. Ni yang tengah pening ni. Actually dari dulu Cik Shu dah planning nak warna Merah dan Emas untuk wedding sebab warna merah nampak menyerlah dan time tu tak ramai yang guna warna merah untuk wedding. Tapi sekarang dah ramai la guna warna merah. Memang tabiat cik shu, kalau benda tu cik shu suka, bila tiba satu masa orang pun ramai yang suka, then cik shu akan jadi tak suka dengan benda tu. Bukan jemu ye, tapi cik shu rasa keunikannya sudah tiada.


Apa2pun cik shu tetap mahukan motif warna merah, cuma kombinasinya yang cik shu tengah fikirkan. Mengikut nasihat daripada designer2, pilihan warna mestilah tidak melebihi daripada 3 warna.

SIL, cadangkan warna Merah dan Putih, baru satu warna. Cik shu mahukan kombinasi lain tak termasuk warna putih, krim dan hitam. Majlis kahwin kawan baik cik shu bulan 3 yang lalu pun menggunakan warna merah putih.

Anak sedara cik shu yang juga merangkap pengapit mencadangkan Ungu dan Pink. Dua2 tu memang antara warna kegemaran Cik Shu, it's very sweet dan sebab itu cik shu rasa tak mau. Lagipun kalau cik shu guna warna tu, nanti dia kahwin, tak de pulak warna dia nak guna. sebab dia ada cakap dia nak guna warna tu. Nurul... berapa tahun lagi ko nak kahwin?


Untuk nikah nanti, Cik Shu akan guna warna Kuning dan Biru. Kuning adalah warna kegemaran Cik Shu jugak dan Biru adalah warna kegemaran Mr. Fiancee. Baju nikah kami adalah off white dengan sulaman2 warna kuning.

Masa majlis pertunangan, warna Hijau sudah digunakan dan dipadankandengan warna silver. Jadi Hijau tidak akan menjadi pilihan lagi buat kali ini. Tengok, betapa cik shu suka warna merah, sampai kat hantaran pun nak gak letak kaler merah walaupun tema warna hijau.

Antara warna2 yang bermain2 di fikiran Cik Shu ialah Merah, Light Blue, Purple, Orange. Cik Shu suka sesuatu yang menyerlah tapi romantik.

Merah + Purple (purple memang warna romantik)



Merah + Light Blue / Turquoise

Red + Orange
Purple + Turquoise

Ungu+ Kuning


Wahhh... Cik Shu suka semua kombinasi2 tu, tapi majlis Cik Shu cuma 1 hari je. Kalau la majlis Cik Shu berhari2, memang cik shu nak guna semua kaler2 tu.


Tolong fikirkan untuk Cik Shu.

19 comments:

  1. klu mia mgkn mia dlm pikiran nk amik merah, light blue ,turquoise..lain dr lain...buat merah mmg org suke sekarang ni..nampak grand la

    ReplyDelete
  2. Ain rasa amek Purple dgn Turquise nampak unik dan tak pernah org buat... tapi amek satu kaler soft satu kaler terang.. wah mesti chantek giler... ish berangan mcm aku plak nak kawen...

    ReplyDelete
  3. Mia, shu memang target kaler tu. Tapi baju ape nak pakai ek?

    Ain, kaler tu pun sweet kan. ain kahwin tema kaler ape?

    ReplyDelete
  4. kata kwn ..klu naik pelamin,jgn amik baju yg penuh sgt tema warna tu..takut nanti ms fotografi x naik warnanya...

    cth yg terbaik

    belakang background pelamin (merah+gold)
    baju pengantin (putih ke)..

    cth je tau..lain2x leh dipikikan..asalkan kena pd fotografi...boleh check wedding org lain...

    ReplyDelete
  5. agak2 cantik tak tema purple and yellow

    ReplyDelete
  6. Kristal blue: Purple + Yellow so sweet... good match.

    ReplyDelete
  7. cik shu, thanks 4 the idea..
    da der idea da nk wat tema per tok kwen t..thanks yer sis :)

    ReplyDelete
  8. nurul, no problem, sharing is caring.

    ReplyDelete
  9. cik shu, ari2 kawen wat tema kaler ape? sweet sgt purple turqoise 2... nk gume kaler 2 la utk wedding nti.. thanks cik shu..

    ReplyDelete
  10. aiyien, memang sweet purple turqoise tu. lain dr yg lain, sebab selalu org combine purple dgn pink.
    Shu, kahwin hari tu, kaler pink, putih, merah, gold.

    ReplyDelete
  11. saya nk pohon share yang kaler tu untuk pemilihan tema perkahwinan saya nanti..dah mula pening ngan kaler2...hehehe..tenkiu bagi inspirasi:)

    ReplyDelete
  12. nyssamokhtar, silakan, sharing is caring ;)

    ReplyDelete
  13. Hai Shu salam perkenalan.

    Tersesat dalam belog shu & entry kali ni. suka sangat dengan kombinasi warna yang shu postkan tu.

    minta share ye. ;)

    ReplyDelete
  14. Salam Amalina,

    Thanks and feel free to share it.

    ReplyDelete
  15. cantik..tapi sy suka warna hijau pucuk pisang..c tunang plak suka hijau tua...cm ne ek?family plak nk pakai warna ape ye..any suggestion?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks zafira. Shu bukannya pakar pasal gabungan warna ni. Tapi kalau setakat nak bagi idea, boleh je.
      Warna hijau pucuk pisang sememangnya warna yg sangat cantik, sesuai dipadankan dengan warna pink, atau kuning, jikat suka warna2 yang lembut. Tapi kalau mahukan tema yang menggalakkan suasana, merah boleh dipadankan dengan hujau pucuk pisang. Perlu diingatkan, pilih salah satu je untuk padanan warna, jangan banyak2 sangat combination color, nanti serabut).
      Cuba elakkan warna gelap sebagai warna utama untuk majlis perkahwinan kerana warna gelap kurang serinya. tapi kalau nak cuba guna hijau tua, untuk padananya, pilih la warna2 selamat seperti silver atau cream.
      Untuk family, pilih warna yang berlawanan dengan baju persandingan supaya pengantin tidak nampak tenggelam semasa majlis berlangsung.

      Delete
    2. thanks..memang pening da pikir pasal pilih2 colour utk wedding nih

      Delete
  16. sy tema kuning pink..sesuai x

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm... lemon dan strawberry...cantik jugak :) cer google... banyak kombinasi warna kuning dan pink.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...